Vilken bank har den bästa boräntan just nu?

##LägsträntaProduktenNamn## har den lägsta boräntan just nu (kontrollerat 2024-11-21). Listräntan för ett rörligt bolån är ##LägsträntaProduktenRänta## % men snitträntan är vanligtvis lägre än så.

##LägsträntaProduktenLänk##

Vad är boränta?

Boräntan är den ränta du får på ett bostadslån, det vill säga den avgift du ska betala för att du får disponera bankens pengar under en viss tid. Det är i regel den nominella räntan du ser först i långivarnas erbjudanden på bolån, det vill säga årsräntan utan några andra kostnader för lånet. Men den effektiva räntan måste också framgå i marknadsföringen av lånet och även i dina lånehandlingar. Den effektiva räntan anger själva räntekostnaden plus alla andra eventuella avgifter för lånet, som uppläggnings- och aviavgifter.

Långivaren sätter räntan på ditt lån utifrån en bedömning av din kreditvärdighet och ekonomiska situation i stort, även om utgångspunkten för bankernas boräntor är Riksbankens styrränta (mer om den längre ner på sidan). Ju bättre din betalningsförmåga är, desto lägre risk tar långivaren. Det brukar i sin tur resultera i lägre ränta och bättre villkor för dig som låntagare.

Vilka faktorer avgör vilken boränta jag får?

  • Din kreditvärdighet
  • Din inkomst och anställningsform
  • Din belåningsgrad (hur stort lånet är i förhållande till bostadens värde)
  • Om du är helkund hos banken eller ej (ju fler tjänster du har hos banken, desto större blir ofta ränterabatten)
  • Om din bostad uppfyller kraven för grönt bolån (energiklass A, B och i vissa fall C kan ge ränterabatt)

Jämför boräntor innan du ansöker om bolån

För att få lägsta möjliga räntan utifrån dina förutsättningar bör du jämföra olika banker och långivare innan du ansöker. Ta inte bara första bästa erbjudande, utan lägg lite tid på att jämföra både räntor och villkor – det går både snabbt och smidigt med hjälp av tabellen högst upp på sidan. När du hittar en långivare som matchar dina behov och krav är det bara att du klickar på Läs mer så kommer du till långivarens egen hemsida.

I tabellen kan du se både snitträntan och listräntan (vi berättar mer om skillnaden längre ner på sidan) för olika bindningstider. Tänk bara på att långivaren alltid sätter räntan individuellt, och att det är faktorerna vi listar här ovanför som avgör hur hög eller låg ränta just du får.

Ansök om bolån via bolåneförmedlare

Vi rekommenderar att ansöka om bolån via en bolåneförmedlare. På bara en ansökan kan du då få flera erbjudanden, och sedan kan du i lugn och ro jämföra alternativen och välja det mest förmånliga. Ansökan är dock aldrig bindande, så du är inte tvungen att tacka ja till något om du inte vill.

Ytterligare en stor fördel med att ansöka via en låneförmedlare är att det bara görs en enda kreditupplysning på dig, vilket är betydligt bättre för din kreditvärdighet än att ansöka själv hos flera olika långivare där det görs en kreditprövning vid varje tillfälle. Och hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få en lägre boränta.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Ska man jämföra listräntan eller snitträntan?

Vi rekommenderar att du i första hand fokuserar på snitträntan när du jämför bolån. Den visar nämligen vilken genomsnittlig ränta långivarens befintliga kunder har fått under en viss period, och säger därför mer om långivarens aktuella ränteläge.

Listräntan anger långivarens utgångsränta, det vill säga den ränta som långivaren marknadsför för sina bolån. Du kan bli erbjuden listräntan, men det finns samtidigt ofta stor möjlighet att förhandla ner den.

Välj mellan bunden och rörlig ränta

Något som kan påverka dina räntekostnader är om du väljer bunden ränta eller rörlig ränta. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, så här är det helt enkelt dina ekonomiska förutsättningar och personliga preferenser som måste utgå ifrån.

Tänk på! Eftersom det fortfarande råder relativt stor osäkerhet på räntemarknaden rekommenderar vi dig som står i valet och kvalet mellan bunden och rörlig ränta att kontakta en långivare eller någon annan expert på området för att få vägledning. Då kan du få hjälp utifrån dina specifika behov och förutsättningar, vilket vi på Bostadslån.com tyvärr inte kan erbjuda.

Ett alternativ är att välja en kombination av bunden och rörlig ränta. Du delar då helt enkelt upp lånet i en bunden och en rörlig del, och sprider på så vis risken på olika bindningstider.

Bunden boränta

Med en bunden ränta vet du exakt hur mycket du ska betala varje månad och behöver inte oroa dig för att din ränta ska påverkas av uppgångar på räntemarknaden. Men då kan du inte heller få lägre räntekostnader under vissa perioder om styrräntan skulle falla.

Du kan i regel binda räntan på bolån mellan 1 och 10 år, men bindningstiderna kan variera något mellan olika banker och långivare.

Rörlig ränta

Rörlig ränta är egentligen bunden på tre månader, men det anses ändå vara en så pass kort tid att den kallas rörlig i dagligt tal. Väljer du rörlig ränta på bolånet får du räkna med att den påverkas av både upp- och nedgångar på räntemarknaden. Dina räntekostnader kan alltså både öka och minska under vissa perioder, vilket innebär att du inte riktigt kan förutse hur mycket du ska betala under månaderna framöver.

Du har däremot större frihet att förändra ditt lån, till exempel om du vill göra en större amortering eller byta långivare. Historiskt sett har bostadslån med rörlig ränta också blivit billigare totalt sett, men det beror ju helt på hur marknaden ser ut när du tecknar bolånet.

Hur påverkar styrräntan min boränta?

Styrräntan, även kallad reporänta, sätts av Riksbanken och är den ränta som ”styr” över alla andra räntor. Höjer Riksbanken styrräntan påverkar det alltså även din boränta, framför allt om du har valt rörlig ränta på bostadslånet.

Men det kan även påverka dig som väljer bunden bolåneränta. Binder du räntan när reporäntan är hög riskerar du att få en onödigt hög ränta på ditt bostadslån.

Vad innebär räntesäkring och räntetak?

Räntesäkring och räntetak är begrepp som förekommer relativt ofta i bolånesammanhang, särskilt när ränteprognoserna är osäkra och marknaden svänger eftersom det i båda fall handlar om att i förväg avtala om en viss räntesats. Vi berättar mer om räntesäkring respektive räntetak här nedanför.

Räntesäkring

Räntesäkring är helt enkelt ett sätt att på förhand bestämma en viss räntesats så att du vet vilken ränta du kommer få när det väl är dags för bolånet att betalas ut. Annars är det på utbetalningsdagen den exakta räntan sätts (minus eventuell ränterabatt). Detta är så klart något du måste komma överens om med långivaren. Du betalar ingen avgift för räntesäkringen, men däremot gör långivaren en påslag på räntesatsen du kommer betala under löptiden.

Viktigt att tänka på är att räntesäkring är ett bindande avtal, och att du kan behöva betala långivaren om du skulle vilja ändra dig fram tills utbetalningsdagen.

Räntetak

Hos vissa banker och långivare finns det möjlighet att teckna ett räntetak (kan även kallas takränta) som garanterar att din boränta inte överstiger en viss räntesats under en viss bindningstid. Du betalar en rörlig ränta som justeras var tredje månad, men den kan som högst uppgå till det avtalade räntetaket.

Exempel! Skulle den aktuella tremånadersräntan ligga på till exempel 3,04 procent och räntetaket ligger på 3,45 procent betalar du 3,04 procent. Men om tremånadersräntan stiger och landar på 3,55 procent kan du alltså utnyttja räntetaket och betala 3,45 procent.

Dessutom tillkommer en premie eller avgift, men exakt hur mycket du ska betala beror på lånets storlek och vilken bindningstid du har på räntetaket. Vill du betala tillbaka lånet innan bindningstiden har löpt ut kräver banken att du betalar ersättning för det, vanligtvis ett belopp som motsvarar de premier som återstår. Har du till exempel en månadspremie på 200 kronor och två år kvar på bindningstiden får du betala 4 800 kronor i ersättning (200 x 12 x 2).

Källor

Vanliga frågor om boräntor

Är styrränta och reporänta samma sak?

Ja, styrränta och reporänta är samma sak. Styrräntan sätts av Riksbanken och är den ränta som sätter tonen på övriga räntemarknaden.

Vad innebär snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga ränta som bankens eller långivarens befintliga kunder har fått under  den senaste månaden. Därför är det just snitträntan du ska fokusera på när du jämför bolån hos olika långivare.

Ska jag välja bunden eller rörlig boränta?

Välj bunden ränta om du vill veta precis hur höga månadskostnader du kommer ha ett tag framöver och inte vill riskera att påverkas av svängningar på räntemarknaden. Rörlig ränta kan passa dig som vill ha större frihet att göra förändringar i bolånet och vet med dig att du kommer flytta inom en relativt snar framtid. Men det är osäkra tider på räntemarknaden, så vi rekommenderar att du pratar direkt med långivaren eller en rådgivare om du är osäker på vad som är bäst i ditt fall.

När ska man förhandla om boräntan?

Förutom att du bör förhandla om boräntan i samband med din låneansökan, är den generella rekommendationen att försöka förhandla om räntan minst en gång per år under låneperioden.

Hur stort är ränteavdraget på bolån?

Du får göra ränteavdrag på 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor. Har du högre räntekostnader än 100 000 så får du göra 21 procent avdrag på den del som överstiger det.