Belåningsgrad

Belåningsgraden anger hur stort bostadslån du har i relation till bostadens marknadsvärde. På den här sidan berättar vi hur du räknar ut din belåningsgrad och hur belåningsgraden påverkar ditt bolån och amorteringen.

Bolånetaket begränsar hur hög belåningsgrad du får ha

Enligt bolånetaket som trädde i kraft 2010 får du som högst ta bostadslån på upp till 85 procent av bostadens värde, vilket innebär att du får ha en belåningsgrad på maximalt 85 procent. Det gäller oavsett om du lånar till hus eller bostadsrätt. Denna gräns infördes i syfte att skydda dig som bolånetagare mot fallande bostadspriser och för hög skuldsättning, vilket så klart är en stor fördel. En nackdel är att det har blivit lite svårare för unga vuxna och förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Din belåningsgrad avgör bland annat hur mycket du ska amortera och hur stort utrymme du har att utöka bolånet. Belåningsgraden kommer förändras om du ökar amorteringen, utökar lånet eller om värdet på bostaden stiger eller sjunker.

Hur påverkar belåningsgraden mitt bostadslån?

Belåningsgraden påverkar hur stort bostadslån du får ta, och även dina möjligheter att utöka ett befintligt bolån om du exempelvis planerar att renovera bostaden. Ligger din belåningsgrad redan på 85 procent, vilket som sagt är max, har du inte möjlighet att utöka lånet.

Din belåningsgrad styr även hur mycket du ska amortera på bostadslånet. Enligt amorteringskravet som infördes 2016 ska alla låntagare med en belåningsgrad på över 50 procent amortera.

Hur påverkar belåningsgraden amorteringen?

Som sagt så måste alla med en belåningsgrad på över 50 procent amortera på sitt bolån. Har du en belåningsgrad under 50 procent är du med andra ord undantagen från amorteringskravet.

Exakt hur mycket just du ska amortera varje år beror sedan på inom vilket spann belåningsgraden ligger. I tabellen nedanför ser du vad som gäller.

BelåningsgradAmortering/år
Mellan 50 och 70 procent1 procent
Mellan 70 och 85 procent2 procent

Har du tagit ett bostadslån på mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst/år måste du amortera ytterligare 1 procent/år.

Kan jag sänka amorteringen om bostadens värde ändras?

Tecknade du bostadslånet efter den 1 juni 2016 (då amorteringskravet infördes) får du omvärdera bostaden tidigast fem år efter köpet. Visar omvärderingen att din belåningsgrad har blivit mindre än 70 eller 50 procent har du möjlighet att sänka amorteringen.

Du kan få göra en omvärdering tidigare än fem år om du har gjort en större renovering eller någon annan förändring som kan ha haft en betydande inverkan på bostadens värde.

Beräkna belåningsgraden

Använd gärna vår kalkylator för att enkelt räkna ut din belåningsgrad.

Belåningsgrad

kr
kr

Belåningsgrad

%

Du kan också räkna ut belåningsgraden på egen hand genom att dela lånebeloppet med bostadens värde. Köper du en bostad som har ett marknadsvärde på 1 000 000 kronor och tar ett lån på 600 000 kronor räknar du ut belåningsgraden genom att dividera 600 000 med 1 000 000. (600 000/1 000 000 = 0,6). Belåningsgraden blir i det här fallet alltså 60 procent.

Får man lägre ränta på bolånet om man har en låg belåningsgrad?

Det är inte alltid säkert, men dina förutsättningar blir helt klart bättre. Ju lägre belåningsgrad du har, desto lägre risk tar nämligen långivaren när de lånar ut pengar till dig, vilket brukar leda till lägre ränta och bättre villkor. Men tänk på att långivaren gör en helhetsbedömning av din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter i samband med din ansökan. Det är med andra ord flera olika faktorer som påverkar vilken ränta de erbjuder dig, inte bara din belåningsgrad.