Grönt bolån
Du som bor i en bostad som anses vara energieffektiv (har energiklass A, B eller i vissa fall C) kan du få grönt bolån som ger en viss rabatt på den aktuella bolåneräntan. För att kunna ansöka om grönt bolån måste bostaden som sagt uppfylla vissa krav, och dessa krav berättar vi mer om på den här sidan. Vi går även igenom hur stor rabatt ett grönt bolån ger och hur du ansöker.
Vad krävs för att bli beviljad grönt bolån?
För att beviljas grönt bolån och få rabatt på räntan finns det vissa krav som måste uppfyllas, och dessa listar vi här nedanför.
Kriterier för att få grönt bolån
- Din belåningsgrad får inte överstiga 60 procent.
- Din bostad (befintliga eller blivande) har energiklass A eller B i energideklarationen. Vissa långivare beviljar även grönt bolån om bostaden har energiklass C.
- Energideklarationen utfärdades 2014 eller senare.
Bostadens energiklass är ofta det som avgör huruvida du får grönt bolån eller ej. Följande bostads/byggnadstyper anses vara likvärdiga alternativ.
Bostadstyper som också uppfyller kriterierna för grönt bolån
- Svanenmärkt hus
- Certifierat passivhus
- Miljöbyggnad med guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council
Vad innebär de olika energiklasserna?
- Energiklass A: Har en energiprestanda som är mindre eller lika med 50 procent av kravet för en ny byggnad.
- Energiklass B: Har en energiprestanda på mellan 50 och 75 procent av kravet för en ny byggnad.
- Energiklass C: Har en energiprestanda på mellan 75 och 100 procent av kravet för en ny byggnad.
Skalan sträcker sig från A till G, men det är alltså bara energiklasserna A, B och i vissa fall även C som uppfyller kriterierna för grönt bolån.
Hur vet jag vilken energiklass min bostad har?
Det är Boverket som har hand om registret över energideklarationer, och för att ta reda på vilken energiklass din bostad har kan du söka på din fastighet på deras hemsida. Då ser du om det finns en giltig energideklaration för din bostad, och kan i så fall beställa deklarationen direkt till din mejl.
Är energideklarationen giltig men utfärdad innan den 1 januari 2014 (i äldre deklarationer finns ingen tydlig redovisning av energiklass A till G) är den för gammal för att ha som grund för ett grönt bolån. Ett av kriterierna för att beviljas grönt bolån är som sagt att kunna uppvisa en energideklaration som utfärdats 2014 eller senare.
Hur länge är energideklarationen giltig?
En energideklaration är giltig i tio år från det datum den utfärdas. Om din energideklaration är för gammal, eller om bostaden inte har någon giltig energideklaration alls, kan du ta kontakta en certifierad energiexpert (via Boverkets hemsida) som kan utfärda en ny.
Att ta fram en ny energideklaration kostar dock en slant, vanligtvis mellan 3 000 och 6 000 kronor. Tänk på att det ju inte finns några garantier för att bostaden har en energiklass som uppfyller kraven för grönt bolån innan deklarationen har genomförts.
Så får du grönt bolån
Här nedanför går vi igenom hur det går till att få grönt bolån beroende på vilken situation du befinner dig i.
Få grönt bolån hos din nuvarande bank
Har du redan bolån för en bostad med energiklass A, B eller C och en giltig energideklaration, men inte fått avdrag på räntan? Då ska du kunna ansöka om att ändra det befintliga bolånet till ett grönt bolån på långivarens hemsida, och en konvertering bör då ske inom några månader. Om lånet inte ändras eller om du är osäker på hur du ska göra är det bäst att kontakta långivaren direkt.
Flytta till ny bank och få grönt bolån
Om du vill flytta bolånet till en annan bank gör du en ansökan hos den nya långivaren och bör i samband med det kunna se om du har möjlighet att få deras gröna bolån. Förutsättningen är att din bostad har en av de godkända energiklasserna (eller uppfyller något av de alternativa kriterierna) och du har en giltig energideklaration.
Om du ska köpa ny bostad
Det första steget är att hitta en bostad som har energiklass A, B eller C (nyare villor och lägenheter har i regel en ”bättre” energiklass än äldre). Du kan prata direkt med mäklaren, men annars ska energideklarationen finnas i bostadsannonsen.
Du ansöker sedan om lånelöfte hos en långivare som du är intresserad av. När du har vunnit budgivningen kontaktar du långivaren för att göra om lånelöftet till ett bolån, närmare bestämt ett grönt bolån. Du kan då behöva komplettera din ansökan med energideklarationen.
Läs mer: Vad krävs för att få ett lånelöfte
Vilka banker erbjuder grönt bolån?
Det är många banker som erbjuder grönt bolån, till exempel SBAB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB.
Hur mycket billigare blir det med grönt bolån?
De allra flesta banker som erbjuder grönt bolån ger 0,10 procent rabatt om din bostad uppfyller minst ett av tidigare nämnda krav, till exempel att bostaden har energiklass A eller B. Men som vi nämnde tidigare finns det även vissa långivare som godkänner grönt bolån om bostaden har energiklass C. Ett exempel är SBAB som ger dig som har en bostad med energiklass C 0,05 procentenheter i ränterabatt.
Eftersom det verkar skilja sig något mellan de olika långivarna kan det vara bra att kolla med just din långivare vilka energiklasser som uppfyller deras kriterier och hur stor rabatten är.
Hur länge gäller rabatten?
Rabatten du får om du beviljas grönt bolån gäller till och med nästkommande villkorsändringsdag, och förlängs sedan automatiskt om bostaden uppfyller kraven för långivarens gröna bolån. Men det är viktigt att komma ihåg att rabatten gäller som längst till och med den sista giltighetsdagen för energideklarationen.
Kan jag få grönt bolån om lånet är bundet?
Oavsett om bolånet är bundet eller rörligt ska du få avdrag på räntan om bostaden uppfyller kriterierna för grönt bolån. Avdraget ska börja gälla automatiskt så snart långivaren har fått ta del av uppgifterna i energideklarationen från Boverket. Hör annars av dig direkt till din långivare.