Ränteavdrag
Ränteavdrag är en slags skattereduktion som du kan få göra på dina lån, till exempel ditt bostadslån. Du kan få tillbaka upp till 30 procent av räntan du betalar på bolånet varje månad, men då gäller det att du uppfyller vissa grundläggande krav. På den här sidan ska vi berätta mer om hur ränteavdrag på bolån fungerar och vilka krav du måste uppfylla.
När får man göra ränteavdrag?
För att få göra ränteavdrag på bostadslånet finns det som sagt vissa grundläggande krav du måste uppfylla. Här nedanför ser du vilka de är.
För att få göra ränteavdrag måste du
- Ha betalat skatt och ränta under året du vill göra ränteavdrag för.
- Vara betalningsansvarig för bolånet.
- Ha ett kapitalunderskott.
- Ha räntekostnader på minst 1 000 kr.
- Ha skatt kvar att dra av efter andra skattereduktioner.
Vad innebär kapitalunderskott?
Om du har ett kapitalunderskott är dina räntekostnader större än kapitalinkomsterna. Det senare avser den inkomst du till exempel får av aktieutdelning eller räntor. Att räntekostnaderna är större än kapitalinkomsterna är inget ovanligt, så du har med andra ord goda chanser att få göra ränteavdrag.
Vad behöver jag göra för att få ränteavdrag?
Du behöver faktiskt inte göra något alls för att få ränteavdrag. Om du uppfyller alla krav ska det ske automatiskt. Din långivare rapporterar in till Skatteverket hur mycket du har betalat i ränta under året, och ditt räntebelopp finns därför förtryckt i din deklaration. Din enda uppgift är att kolla igenom deklarationen så att alla uppgifter stämmer, godkänna och skicka in.
När betalas ränteavdraget på bostadslånet ut?
Du får ränteavdraget utbetalat en gång per år i samband med skatteåterbäringen.
Hur fungerar ränteavdrag vid skattejämkning?
Om du ska skattejämka, det vill säga betala mindre skatt på din inkomst varje månad, kommer du inte få ränteavdraget i samband med skatteåterbäringen, utan det ersätts av en månatlig skattereduktion. Skattejämkning kan till exempel vara en god idé om din bolåneränta är hög och du vill sänka dina månadskostnader.
Du måste själv ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. Det gör du enkelt genom att logga in med e-legitimation på Skatteverkets hemsida. På Mina sidor uppger du dina förväntade kapitalinkomster och vilken ränta du har på bostadslånet. Om allt ser bra ut meddelar Skatteverket din arbetsgivare att sänka skatteavdraget på din månadslön.
Hur fungerar ränteavdrag om två personer står på bolånet?
Om ni är två som står på bostadslånet (ni är alltså båda betalningsansvariga) kan ni göra avdrag med 30 procent upp till 100 000 kronor vardera, vilket innebär upp till sammanlagt 200 000 kronor. Överstiger räntekostnaderna 200 000 kronor får ni göra avdrag på 21 procent.
Ränteavdraget kommer sedan att delas lika mellan er, det vill säga 50 procent till er var. Vill ni ha en annan fördelning av skattereduktionen, till exempel om någon av er betalar av mer på lånet, kan ni ange det i deklarationen. Smidigast är dock att kontakta långivaren som kan uppdatera uppgifterna och sedan skicka in dem till Skatteverket.
Den nya fördelningen av ränteavdraget ska då ske automatiskt vid skatteåterbäringen.
Hur beräknar man ränteavdrag på bolån?
Hur stort ränteavdrag du får göra beror på hur stort kapitalunderskottet är. Upp till 100 000 kronor har du rätt att göra ett ränteavdrag på 30 procent. Har du ett större kapitalunderskott än 100 000 kronor får du dra av 21 procent av allt underskott över 100 000 kronor.
Så räknar du ut ditt ränteavdrag
- Räkna ut hur mycket du betalat i ränta under det aktuella deklarationsåret.
- Räkna samman dina kapitalinkomster under samma år.
- Dra av räntekostnaderna från dina kapitalinkomster.
- Får du ett underskott multiplicerar du det med 0,30 eller 0,21.
Exempel! Dina räntekostnader för året ligger på 50 000 kronor och dina kapitalinkomster på 20 000, vilket innebär att ditt kapitalunderskott landar på -30 000. Ditt ränteavdrag blir alltså 30 000 x 0,30 = 9 000 kronor. Saknar du kapitalinkomster multiplicerar du räntekostnaderna med 0,3 eller 0,21.
Kan man göra ränteavdrag på ränteskillnadsersättningen?
Ja, ränteskillnadsersättningen, det vill säga avgiften för att få lösa ett bundet bostadslån i förtid, är också avdragsgill. Ränteskillnadsersättningen ska nämligen motsvara den ränta som du hade betalat in till långivaren om du inte hade löst lånet.
Kom dock ihåg att dubbelkolla så att ränteskillnadsersättningen står med i din deklaration. Gör den inte det så måste du själv fylla i den.