Säkerhetsbyte

Säkerhetsbyte innebär att du flyttar och behåller bolånet från din tidigare bostad, men med skillnaden att det är din nya bostad som utgör säkerheten för lånet. Det som händer är alltså att ditt bolån får en ny säkerhet. På den här sidan ska vi berätta mer om säkerhetsbyte på bolån och vad som kan vara bra för dig att tänka på.

När kan man göra ett säkerhetsbyte på bolånet?

Du kan göra ett säkerhetsbyte på bolånet om du ska byta bostad men vill behålla ditt befintliga bolån, och bolånet har bunden ränta. Har du rörlig ränta kan du lösa bolånet utan att betala något extra för det. Ett säkerhetsbyte kan du bara göra om du ska behålla bolånet hos samma långivare.

Något du ska tänka på är dock att det inte finns något krav på långivarna att de måste erbjuda säkerhetsbyte, så kolla upp vad som gäller hos din långivare för att vara på den säkra sidan.

Kan banken neka ett säkerhetsbyte?

Ja, om du till exempel har väldigt kort bindningstid kvar på ditt bundna lån och det bara skulle kosta några tusen kronor för att lösa lånet kan banken i vissa fall neka dig ett säkerhetsbyte. Men dessa villkor varierar mellan olika långivare så kolla upp vad som gäller just hos din.

Vad händer med amorteringen vid ett säkerhetsbyte?

Eftersom ett säkerhetsbyte räknas som att du tar ett nytt bolån kan amorteringen för lånet ändras, men det beror på om belåningsgraden blir högre eller lägre på din nya bostad. Blir belåningsgraden högre kommer du alltså behöva amortera mer. 

Info! Enligt amorteringskravet, som infördes den 1 juni 2016, måste du amortera minst 2 procent per år om belåningsgraden överstiger 70 procent, och 1 procent per år om belåningsgraden ligger mellan 50 och 70 procent.

Tecknade du ditt nuvarande bolån innan amorteringskravet infördes har du hittills inte behövt amortera på lånet, men det kommer du alltså troligtvis behöva göra efter säkerhetsbytet. Det går nämligen inte att flytta över amorteringsfrihet.

Hur gör man ett säkerhetsbyte?

Om du är intresserad av att göra ett säkerhetsbyte på bolånet behöver du kontakta långivaren där du har bostadslånet. Du kan göra det efter att du har vunnit budgivningen på din nya bostad, men innan du har skrivit på kontraktet.

Tänk på! Värt att nämna är att villkor och regler för säkerhetsbyte skiljer sig mellan olika långivare. Vissa kan till exempel vilja göra en ny kreditupplysning på dig innan de godkänner ett säkerhetsbyte, så hör med din långivare vad som gäller hos dem.

Långivaren kommer då att göra en bedömning av din situation, den nya bostadens värde och vilken ränta du har på lånet. Är värdet på din nya bostad likvärdigt (eller högre) med värdet på din gamla kommer långivaren troligtvis gå med på säkerhetsbytet.

Vilka för- och nackdelar finns det med säkerhetsbyte?

Det finns framför allt två tydliga fördelar med att göra ett säkerhetsbyte: du får behålla räntevillkoren på ditt bundna lån, vilket ju är en klar fördel om du har en låg ränta i dagsläget, och du slipper betala ränteskillnadsersättning för att lösa ditt bundna bostadslån i förtid.

Det finns egentligen inga nackdelar med att göra ett säkerhetsbyte, förutsatt att du är nöjd med villkoren och räntan på ditt nuvarande bolån. Annars är en potentiell nackdel att säkerhetsbytet bara kan ske inom en och samma bank. Du har alltså inte möjlighet att byta till en annan bank och där kunna förhandla om ränta och villkor.

Något annat som är bra att tänka på är att du som sagt kan behöva börja amortera, om du hittills har haft ett amorteringsfritt lån. Men det skulle du ju ha behövt göra även om du tecknar ett nytt bolån i stället för att göra ett säkerhetsbyte på ditt befintliga.

Kan man göra ett säkerhetsbyte både med villa och bostadsrätt?

Ja, man kan göra säkerhetsbyte oavsett om det gäller en villa eller bostadsrätt. Men långivaren gör alltid en individuell bedömning, både av dig som kund och bostäderna i fråga. Villkor och regler kan dock som sagt variera mellan olika långivare, så det bästa är att diskutera frågan direkt med sin långivare.

Huruvida du kan göra ett säkerhetsbyte om du flyttar från en bostadsrätt till villa eller tvärtom verkar det råda lite delade meningar om. Vissa banker säger att det finns möjlighet att göra ett säkerhetsbyte även när du flyttar från en bostadstyp till en annan, medan till exempel Konsumenternas menar att långivare sällan går med på ett säkerhetsbyte om man byter bostadstyp. Även i detta fall är det alltså bäst att kontakta sin långivare och höra exakt vad som gäller hos dem.

Kostar det något att göra ett säkerhetsbyte?

Vissa långivare kan ta ut en avgift för säkerhetsbytet, men det verkar vara relativt ovanligt. För säkerhets skull bör du dock kolla vad som gäller hos din långivare.

Däremot får du vara beredd på att det kan tillkomma andra kostnader i samband med att du flyttar till en ny bostad, som pantbrev och lagfart.