Pantbrev

Ett pantbrev är ett värdebevis som du lämnar till långivaren som säkerhet när du tar ett bostadslån. För att få ett pantbrev måste du som ägare ansöka om en inteckning i fastigheten hos Lantmäteriet. På den här sidan ska vi gå igenom hur ett pantbrev fungerar, vad det kostar och vad som händer med ett pantbrev vid en försäljning.

Hur fungerar pantbrev?

När du tar ett bostadslån sätter du huset som säkerhet för lånet, och ger långivaren ett bevis på det i form av ett pantbrev. Beloppet på pantbrevet motsvarar i de flesta fall beloppet på bostadslånet. Pantbrev är inte knutet till en person utan till en fastighet, vilket innebär att den nya ägaren tar över pantbreven från den gamla ägaren i samband med försäljningen.

Just därför är det viktigt att du kollar upp om det finns pantbrev i fastigheten du köper och i så fall hur stora de är. Är beloppet mindre än beloppet du vill låna måste du ansöka om inteckning för att du ska kunna ta ut fler pantbrev.

Vad händer med pantbrevet vid en försäljning?

När du ska sälja din bostad löser du som ”gammal” ägare eventuella lån och får tillbaka dina pantbrev. Du överlämnar dem till den nya ägaren, som använder dem för sina lån.

Finns det fortfarande skriftliga pantbrev?

Det finns förvisso fortfarande fysiska, skriftliga pantbrev i omlopp, men de utfärdas inte längre. Nu är det bara datapantbrev som gäller, vilket innebär att pantbrevet hanteras helt elektroniskt.

Den stora fördelen med pantbrev i dataformat är att de inte kan försvinna eller förstöras. Har du skriftliga pantbrev finns det möjlighet att konvertera dessa till datapantbrev hos Lantmäteriet.

Vad kostar pantbrev?

Om du ska ta ut nya pantbrev betalar du en så kallad stämpelskatt på två procent av beloppet på pantbrevet. Du ska även betala 375 kronor i expeditionsavgift, och ansöker du om pantbrev i samband med att du tecknar bostadslån kan långivaren även ta ut en administrationsavgift. Finns det inte redan pantbrev i bostaden du köper måste du ansöka om pantbrev som motsvarar hela lånebeloppet.

Ska jag betala om jag köper hus som redan har pantbrev?

Om det finns pantbrev i bostaden du köper, vilket det ofta gör, innebär det lägre kostnader för dig som ny ägare. Då behöver du bara betala stämpelskatt för mellanskillnaden.

Vi tar ett exempel. Tar du ett bostadslån på tre miljoner kronor och bostaden har pantbrev på två miljoner behöver du bara ta ut pantbrev för en miljon och betala stämpelskatt (två procent) på det. Expeditionsavgift och eventuella administrationsavgifter tillkommer.

Behöver jag ansöka om både pantbrev och lagfart?

Ja, när du köper en ny bostad ska du inte bara ansöka om pantbrev utan även lagfart, som är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet som sedan registrerar dig som ägare i fastighetsregistret. Kostnaden för en lagfart kallas stämpelskatt och utöver det betalar du även expeditions- och administrationsavgift.

Lagfarten ska betalas inom 4–8 veckor efter tillträdet, medan du betalar för pantbrev i samband med tillträdet till din nya bostad.

Behöver man pantbrev för bostadsrätt?

Nej, har du köpt en bostadsrätt behövs inget pantbrev. Bostadsrätter kan fortfarande sättas som säkerhet för bostadslån, men till skillnad från hus räknas de inte som fast egendom. Det du köper är rätten att bo i lägenheten, medan själva lägenheten ägs av bostadsföreningen.

Har du köpt en ägarlägenhet behöver du däremot ordna med pantbrev. En ägarlägenhet räknas nämligen som en fastighet.

Vad innebär dödning av pantbrev?

Du kan ansöka om att döda pantbrev eller döda inteckningen och tillhörande pantbrev, vilket helt enkelt innebär att pantbrevet slutar gälla.

För att döda både inteckningen och pantbrevet bör inget ha hänt med inteckningen på tio år. Till exempel om du äger en äldre fastighet med lika gamla pantbrev som den tidigare ägaren kanske glömt bort.

Skulle du ha tappat bort pantbrevet ska du däremot ansöka om att bara döda pantbrevet. Du får då berätta när du hade pantbrevet senast och hur det kan ha försvunnit.

Dödning sker i två steg

Oavsett varför du vill döda pantbrev måste du först skicka in en ansökan om dödning och sedan även ansöka om att fullfölja dödningen. Du skickar in båda dessa ansökningar till Lantmäteriet, och när den första ansökan är godkänd går du vidare till det andra steget och ansöker om att få fullfölja dödningen. Processen kan dra ut rejält på tiden, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Kostnaden för att döda pantbrev ligger på 500 kronor.

Vad händer med pantbreven när jag har betalat av lånet?

När du har betalat av lånet och din bostad inte längre är pantsatt får du tillbaka pantbreven från din långivare. Du kan då använda pantbreven för nya lån eller krediter, till exempel om du vill höja ditt bolån.

Måste jag ansöka om pantbrev om jag köper bostaden kontant?

Eftersom pantbrev fungerar som säkerhet för lån på bostaden behöver du inte ta ut något nytt pantbrev om du köper bostaden kontant. Däremot kan det finnas befintliga pantbrev på bostaden från tidigare ägare. Det innebär att det finns befintliga lån på bostaden, och vill du inte ta över dessa lån (och därmed även pantbreven) måste du lösa lånen.

För att få hjälp att lösa eventuella lån på en bostad du vill köpa är det bäst att du kontaktar din egen bank och säljarens bank för att ta reda på hur ni gör detta. Eftersom det inte är så vanligt att köpa en bostad kontant och det brukar handla om stora summor kan banken ta ut en avgift för att överföra den kontanta summan från köparen till säljaren.

Tänk på att du även ska ansöka om en lagfart när du köper ny bostad, vilket också innebär extra avgifter.