Amorteringskravet har skapat en ojämlik bostadsmarknad där kvinnor missgynnas. Foto: Press/Länsförsäkringars fastighetsförmedling
Bostadsmarknaden RegleringarAmorteringskravet har tidigare kritiserats för att hindra unga från att köpa sin första bostad. Nu får det kritik för att det skapar en ojämlik bostadsmarknad, skriver SvD Näringsliv.
Det skärpta amorteringskravet som infördes första mars 2018 har både hyllats och kritiserats. Samtidigt som det har bidragit till en sundare prisutveckling har det kritiserats för att det har hindrat yngre från att komma in på bostadsmarknaden. Nu får det skärpta amorteringskravet kritik för att det har skapat en ojämlik bostadsmarknad där kvinnor drabbas hårdare.
Fyra år längre tid för kvinnor att spara ihop till kontantinsatsen
Eftersom kvinnor i snitt tjänar mindre pengar än män blir det svårare för dem att köpa bostad. För att få ihop till kontantinsatsen behöver kvinnor spara i genomsnitt fyra år längre än män. Det visar en undersökning som Svensk Mäklarstatistik och Statistiska Centralbyrån har gjort på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Om kvinnor och män sparar 10 procent av årsinkomsten tar det i genomsnitt 11 år för män och 15 år för kvinnor att tjäna ihop till kontantinsatsen. Enligt beräkningar kostar kontantinsatsen till en genomsnittlig bostadsrätt 372 750 kronor.
Längst tid till att spara ihop till kontantinsatsen tar det i Stockholms län. Det tar 15 år för män och 18 år kvinnor att spara ihop till insatsen.
Det skärpta amorteringskravet skapar inlåsningseffekter
Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd, Marcus Svanberg drabbas kvinnor hårdare av det skärpta amorteringskravet eftersom deras snittinkomst är klart lägre än mäns.
Det skärpta amorteringskravet skapar inlåsningseffekter för kvinnor. Det gör det svårare för kvinnor att köpa en egen bostad och att flytta vid till exempel en separation.
Vill slopa det skärpta amorteringskravet
Vidare anser Marcus Svanberg att det skärpta amorteringskravet skulle kunna tas bort utan att det skulle ge någon allvarlig påverkan på bostadsmarknaden eller att det skulle medverka till att skapa en bostadsbubbla.
– Vi tycker att det första amorteringskravet var fullt tillräckligt, och är kritiska mot det skärpta då det slår hårt mot grupper som har behov att komma in på bostadsmarknaden och begränsad betalförmåga, säger Marcus Svanberg.
Amorteringskravet bör i stället omformuleras. Kontantinsatsen bör individanpassas och en rejält sänkt flyttskatt bör ligga i fokus. Enligt Marcus Svanberg måste det bli mycket lättare för människor att flytta.