Villagata i förort till Stockholm med en gul villa och en vit villa på tomter som omgärdas av en grön häck.Det nya taket för uppskov har fått hård kritik för att det kan skapa inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Framför allt kan det slå mot äldre personer som har ägt sin bostad väldigt länge. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden Ekonomi

Från och med 1 juli införs ett nytt tak för uppskov när du säljer din bostad med vinst. Skatteverket är kritiska och anser att det kommer att minska rörligheten på bostadsmarknaden, skriver SvD Näringsliv.

Det nya uppskovstaket på 3 miljoner kronor som införs från och med 1 juli kan skapa inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Uppskovstaket har genom åren fått stark kritik. Den som säljer en bostad med vinst måste betala skatt på vinsten, och för många är det en dålig affär.

Slopade taket för uppskov 2016

Sommaren 2016 beslöt Riksdagen att tillfälligt slopa taket för uppskov under en fyraårsperiod. Fram till dess var taket för uppskov 1 450 000 kronor. Nu, fyra år senare, återinför man taket för uppskov vilket många är starkt kritiska till.

Taket för uppskov innebär att om du säljer din bostad och gör en vinst på max 3 miljoner kronor har du rätt att skjuta upp skatten för vinsten om du köper en ny bostad för pengarna. Gör du en större vinst måste du skatta på beloppet som överstiger 3 miljoner kronor.

Taket för uppskov får kritik från Skatteverket

Syftet med att höja taket för uppskov är att öka rörligheten på bostadsmarknaden vilket gör att fler kommer att kunna flytta till en bostad som är anpassad för deras behov.

Skatteverket är kritiska till uppskovstaket och Skatteverkets deklarationsexpert, Johan Schauman, menar att det skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden om man har ett tak på 3 miljoner kronor och gör en kapitalvinst på 7 miljoner kronor på en bostadsförsäljning.

Taket på 3 miljoner kronor kan skapa inlåsningseffekter framför allt för de som har bott i sin villa eller bostadsrätt länge.

Taket hindrar de som bott i sin bostad länge att flytta

Erik Ohlsons informationschef Johan Nordenfelt är också kritisk till uppskovstaket och anser att det kan bli svårare för framför allt äldre, vilka är de man borde underlätta för. De kanske har ägt sin villa under 30 år i någon av storstädernas förorter och för dem blir det egentligen helt meningslöst att flytta till en mindre bostad.

Om en genomsnittsvilla i Stockholmsområdet kostar cirka 7 miljoner kronor blir reavinsten 5 miljoner kronor. Det innebär att de får göra ett uppskov på 3 miljoner kronor men måste skatta för resterande 2 miljoner kronor. Det kan till exempel handla om ett äldre par som vill flytta till en mindre bostadsrätt i de centrala delarna av staden, men eftersom de går miste om pengarna som de hade behövt för att köpa bostaden kanske de avstår.

Cirka 5 procent av alla bostadssäljare gör en kapitalvinst på mer än 3 miljoner kronor varje år. Enligt Johan Schauman motsvarar det 12 000 till 13 000 hushåll.