Riksbankschefen Stefan Ingves tycker att hushållen ska se över sin ekonomi och räkna på att klara av bolån med en ränta på fem procent. Foto: Puttachat Kumkrong/Shutterstock.com
BolånDagens ränteläge kommer inte att vara för evigt. Riksbankschefen, Stefan Ingves, står fast vid att reporäntan kommer att höjas vid årsskiftet, skriver SvD Näringsliv.
Det var under fastighetsmässan Business Arena Stockholm som riksbankschefen larmade för att ränteläget i omvärlden kan drivas upp av oväntade händelser. Trots att prognosen visar att räntorna kommer att vara fortsatt låga under en längre tid höjer nu riksbankschefen ett varnande finger för hushållen och bostadsmarknaden.
Hushållen behöver räkna på en ränta på cirka fem procent
Stefan Ingves uppmanar hushållen att gå igenom sin ekonomi för att se vad de klarar av. Svensk ekonomi, som är liten och öppen, är beroende av världsekonomin och påverkas av vad som sker i den.
Stefan Ingves sade redan för att par år sedan att hushållen bör räkna med en ränta på mellan 5 och 5,5 procent, vilket är en normalränta. Det är något som Stefan Ingves står fast vid och anser vara rimligt. Även bolånebankerna har högre räntenivåer med i sina riskbedömningar när de gör sina kalkyler över till exempel vad man har kvar att leva på trots den låga penningpolitiska räntan.
Subventioner för förstagångsköpare kan öka rörligheten på bomarknaden
För att bostadsmarknaden ska få en ny prisjämvikt efterlyste Stefan Ingves ”svåra och modiga” politiska beslut. Något som skulle kunna öka rörligheten på bostadsmarknaden, enligt riksbankschefen, är lägre priser för de som köper sin första bostad och högre kostnader för de som redan har bostad.
Dessutom valde Stefan Ingves att totalsåga tron på att alla kan göra ”bostadskarriär” inför en fullsmockad aula med fastighetsfolk. Där drog han paralleller till skolan och menade på att det är som att säga att alla i en skola ska få högre betyg än medel.
Stefan Ingves fortsätter att tro på att Riksbanken kommer att genomföra en räntehöjning vid årsskiftet trots en arbetslöshet som ökar och den senaste inflationssiffran.