man drar undan brickor ur torn med miniatyrhus i toppenMarknaden för bostadsrätter är förvisso fortsatt het i landet, men både SCB och Swedbank varnar för bakslag på grund av pandemins effekter. Foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden fortsätter att gå på högvarv, men nu varnar både Swedbank och SBC för att effekterna av pandemin kan slå tillbaka mot flertalet bostadsrättsföreningar, och det med besked. Det skriver SvD Näringsliv, som har pratat med SBC:s bolagsjurist Stefan Lindberg och Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Den svenska bostadsmarknaden är hetare än hetast, där bostadsrättspriserna över hela landet har ökat med sex procent på bara ett år. Men effekterna av pandemin hotar nu att slå tillbaka mot både bostadsföreningar och dess medlemmar. Många hyreslokaler står tomma och räntorna kan mycket väl börja öka igen.

Betalningssvårigheterna ökar på grund av pandemin

Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC (Sveriges Bostadsrättsscentrum), menar att vissa föreningar absolut bör se över sina avgifter, eftersom man har sett att pandemins effekter har fått betalningssvårigheterna att öka. SBC konstaterar att det förmodligen är flertalet föreningar som under året kommer behöva agera bank åt företag som inte har möjlighet att betala full hyra.

Butiksdöd i storstäderna

SBC menar att butiksdöden är förödande för vissa föreningar. Särskilt drabbade är föreningar i de centrala delarna av landets storstäder, där man i vanliga fall kan räkna med höga hyresintäkter för lokalerna i gatuplan.

– Ofta är det svårt för föreningarna att bedöma om deras lokalhyresgäster har långsiktig överlevnadsförmåga, något som påverkar beslut om de ska ansöka om statligt pandemistöd. Dessutom har många föreningar varit långsamma eller ovilliga med att sätta ner hyrorna, säger Stefan Lindberg till SvD Näringsliv.

Lindberg menar att det senare är en av orsakerna bakom de konkurser och avhysningar som man nu börjar se allt mer frekvent.

Stigande räntor oroar

SvD har även pratat med Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som menar att marknaden är splittrad. Möjligheterna att göra bra affärer är fortsatt goda och många köpare är ekonomiskt starka, men förutsättningarna varierar rätt rejält beroende på bostadstyp och var i landet du bor.

Många oroar sig även för att räntorna ska stiga, vilket precis som Arturo Arques påpekar så klart kan försvåra läget för vissa föreningar och då handlar det framför allt om ett dyrare föreningslån. Hur ska man som förening stå pall för yttre påfrestningar? Enligt Arques underlättar det så klart betydligt om skuldsättningen är låg, hyresgästerna säkra och renoveringsbehoven obefintliga.