Enligt Nordeas koncernchef, Frank Vang-Jensen, kommer ekonomin att påbörja en återhämtning redan till sommaren. Men för att hjälpa både privatpersoner och företag erbjuder Nordea sina kunder amorteringsbefrielse i upp till sex månader. Foto: oleschwander/Shutterstock.com och Press/Nordea
BolånCoronapandemin har redan slagit hårt mot både den globala och nationella ekonomin. Enligt Nordeas koncernchef, Frank Vanj-Jensen, kommer ekonomin att påbörja sin återhämtning till sommaren men han varnar för att den kommer gå långsamt, skriver SvD Näringsliv.
Många företag har fått ansöka om konkurs och flera privatpersoner har blivit permitterade eller varslade. Enligt Frank Vang-Jensen, koncernchef för Nordea, kommer ekonomin att börja återhämta sig till sommaren men det kommer troligtvis att bli en väldigt långsam återhämtning.
Nordea erbjuder kunder amorteringsfritt bolån i upp till sex månader
Just nu befinner sig Nordea mitt i stormens öga i den kris som coronapandemin har orsakat med över nio miljoner privatkunder och över en halv miljon små och medelstora företag.
Sedan ett par veckor tillbaka erbjuder banken sina bolånekunder och små och medelstora företag som har det riktigt tufft nu amorteringsbefrielse i upp till sex månader. Enligt Frank Vang-Jensen gör banken allt de kan, men det är svårt att hjälpa alla, speciellt alla företagskunder som har det riktigt tufft just nu.
6 000 bolånekunder har redan ansökt om amorteringsbefrielse
Totalt i Norden har 30 000 privatpersoner och 10 000 företag ansökt om amorteringsfrihet. Vidare har Nordea kontaktat 12 000 av deras kunder som har små eller medelstora företag för att höra om de behöver hjälp med något.
Riskerar att påverka bankernas kreditvärdighet
Finansinspektionens uppmaning till bankerna att erbjuda amorteringsbefrielse på sina bolån har dock blivit ett bekymmer för bankerna. När Finansinspektionen öppnade upp för bankerna att erbjuda både företag och privatpersoner amorteringsfrihet blev det ett dilemma för bankerna. Den typen av lån måste bokas som nödlidande lån.
En ökning av nödlidande lån hos bankerna kan i värsta fall leda till att det påverkar bankens kreditvärdighet hos kreditvärderingsinstituten. Något som i sig skulle kunna leda till dyrare upplåning för bankerna.
Enligt Frank Vang-Jensen förs det inom banksektorn diskussioner om hur det påverkar bankerna och det ser ut som att det finns en lösning på det. Han vill samtidigt understryka att Nordea är en av de finansiellt starkaste bankerna i Europa.