miniatyrhus i trä står på en mynthögInflationstrycket väntas bli högt, och nu varnar Nordea för stigande bolåneräntor. Foto: MEE KO DONG/Shutterstock.com

Bolån

Enligt Nordea kan vi räkna med stigande boräntor framöver. Återhämtningen i ekonomin ser allt ljusare ut, där faktorer som höga fraktpriser, stigande livsmedelspriser och rekorddyra metallpriser driver upp inflationstrycket. Det skriver SvD Näringsliv som fått kommentarer från storbankens chefsekonom Annika Winsth.

I sin senaste boränteprognos varnar Nordea för att stigande boräntor är att vänta framöver. Efter att vaccineringen i landet har tagit fart och omfattande stimulanspaket har lanserats finns det nu goda förutsättningar för återhämtning i ekonomin. Men inte utan ett högt inflationstryck. Några av de faktorer som enligt Nordea pushar upp inflationen ytterligare är till exempel allt högre fraktpriser, ökande livsmedelspriser och  metallpriser som nu ligger på rekordhöga nivåer.

Enligt Nordea kan det nu därför vara en god idé att binda lånen, eller i alla fall delar av dem.

Dags att dra nytta av dagens låga boräntor

Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, menar att det snart börjar bli dags att agera om man som hushåll vill dra nytta av de låga räntenivåerna som fortfarande gäller i Sverige och binda lånen.

– Fortsätter de underliggande räntorna att stiga i linje med vad vi har sett den senaste tiden dröjer det inte länge förrän även bolåneräntorna höjs, säger Winsth i en skriftlig kommentar.

De som ska sälja inom kort kan gynnas av korta löptider och större flexibilitet

Men bundna bolåneräntor är inte alltid att föredra. Enligt Annika Winsth kan hushåll som av någon anledning planerar att sälja inom en snar framtid gynnas av den flexibilitet som kortare löptider för med sig.

Hos storbankerna ligger snitträntan just nu på 1,4 till 1,7 procent för den rörliga tremånadersräntan, och på 1,2 till 1,3 procent för räntor som är bundna på två år.