Bostadsmarknaden Privatekonomi
Dystra sanningar presenterades i och med Fastighetsmäklarförbundets publicering i veckan. Få unga har råd att flytta ut utan föräldrars ekonomiska hjälp. En majoritet av föräldrar sparar redan månadsvis för barnens räkning, och den sparade summan växer allt mer beroende på var familjen bor.
Fastighetsmäklarförbundet har beställt en Sifo-undersökning för att kartlägga föräldrars sparvanor. Det visade sig att 54 procent av föräldrarna, och 17 procent av mor- och farföräldrarna, varje månad sparade pengar till ett barns första bostad.
Undersökningen visar att det genomsnittliga månadssparandet ligger runt 500 kronor. I storstäder skjuter dock beloppet ifrån rejält, i exempelvis Stockholm är istället genomsnittet 926 kronor.
Föräldrar sparar i högre grad till barnets bostad
Mer än varannan förälder sparar idag till barnets första bostad. Chefsekonom Martin Hofverberg vid Hyresrättsföreningen tror att initiativet är en konsekvens av föräldrarnas egna erfarenheter av osäkra andrahandskontrakt och upprepade flyttar.
– Det är en generation som vuxit upp med bostadsbristens konsekvenser, och gissningsvis försöker göra vad dom kan för att deras barn ska slippa dem, förklarar Hofverberg för Hem & Hyra.
Sparas konsekvent 500 kronor varje månad till och med barnets 18-årsdag resulterar det i sammanlagt 108 000 kronor. Enligt siffror från SBAB räcker det till att täcka kontantinsatsen för en etta i två av landets 20 största kommuner – Borås och Sundsvall.
Unga kan inte flytta ut själva
Utöver sparkapital till kontantinsatsen krävs dessutom en viss lön för att täcka bolånet. Den typen av inkomst är det få 18-åringar som besitter, vilket innebär att föräldrarna kan behöva hjälpa till även där.
Caroline Stegman är Fastighetsmäklarförbundets vd. Hon menar att vad som tidigare avgjordes av ungdomars ekonomiska förutsättningar var första bostadens kvalitet och bekvämligheter. Idag är det istället en fråga om att få en bostad alls.
– Det ska ju inte vara en förutsättning för att kunna flytta hemifrån att du har föräldrar som kan hjälpa till ekonomiskt. Det är synd att det ska vara så och skapar en stor orättvisa, säger Stegman i samband med undersökningens publicering.