När Riksbanken vid årsskiftet höjer räntan så kommer storbankerna följa efter och höja boräntan sakta men säkert. Foto: garmoncheg/Shutterstock.com
Bolån RäntorSparekonomen Claes Hemberg tror att minusräntan försvinner vid årsskiftet när storbankerna kommer att försöka höja räntan. Det tycker han inte att kunderna ska låta storbankerna komma undan med, skriver SvD Näringsliv.
Enligt tidigare räntebesked lutar det åt att Riksbanken höjer styrräntan vid årsskiftet till noll procent. I och med det sätts det punkt för åren med minusränta. Nordnets sparekonom, Frida Bratt har framfört sin åsikt om att det inte finns någon anledning för storbankerna att höja räntan på bolån.
När Riksbanken höjer räntan följer bankerna efter
Claes Hemberg, som är oberoende sparekonom, tror dock att bankerna kommer att följa Riksbanken och höja räntan på bolån.
– Jag tror inte att de höjer med 0,25 procent direkt, utan de kommer att höja i myrsteg och på det sättet smyga igenom förändringen, säger Claes Hemberg.
Hushållen borde bry sig om sina bolån mer
Hemberg tror att bankerna hoppas på att kunderna inte ska märka räntehöjningen genom att höja räntan i snigelfart. Det blir ett problem eftersom kunderna inte bryr sig om sina bolån tillräckligt mycket, trots att det för de flesta hushåll är en av de största utgifterna.
– Vi lägger ner en massa tid på att välja bil eller kylskåp, men vi bryr oss knappt om bolånen. Ändå betalar vi 40 000 kronor per år, före avdrag, om vi har ett tvåmiljonerslån till 2 procents ränta, säger Claes Hemberg.
Det är stora skillnader mellan storbankernas listpris och vad en utmanare kan erbjuda kunden. Enligt Hemberg kan skillnaden vara så mycket som 1 000 kronor eller mer per månad.
Byt bank med jämna mellanrum
Även om Riksbanken höjer räntan har bankerna tillräckligt stora marginaler för att låta bli att höja räntorna på bolån. Bankerna kan inte höja räntan om kunderna lämnar bankerna. Claes Hemberg tycker att låntagarna ska byta bank oftare.
Enligt Claes Hembergs erfarenhet ger det inte så mycket för låntagaren att förhandla med sin befintliga bank. Om du under de senaste tio åren inte har lyckats få till jättebra villkor kommer du med största sannolikhet inte att få det i fortsättningen heller. Därför är det bra att byta bank och Hembergs råd är att byta bank ungefär vart tredje år.