En fasad med en skylt som det står Svensk Fastighetsförmedling.Svensk Fastighetsförmedling har nyligen bestämt att de kommer att använda BudID för framtida budgivningar. Tanken är att det ska öka transparens och minska på oseriösa budgivare. Foto: Trygve Finkelsen/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Säkrare budgivningar med större transparens och färre oseriösa budgivningar. Det är Svensk Fastighetsförmedlings mål med den nya samarbetspartnern BudID, skriver de själva i ett pressmeddelande. Tjänsten kommer att vara tillgänglig från och med första mars.

BudID är ett Uppsalaföretag som sedan 2017 erbjudit digitala lösningar för bostadsköp. Dessa blir nu Svensk Fastighetsförmedlings nya samarbetspartner som ska hjälpa kunder och säljare till ett säkrare och tryggare köp samt budgivning.

Transparent budgivning ska ge färre oklarheter

Genom att använda BudID för framtida budgivningar är ambitionen att ha en mer transparent och tydlig process. Man hoppas att det kommer att det kommer att göra hela processen tydligare och att det uppstår färre oklarheter genom tjänsten.

Den nya tjänsten kommer att innebära att bud placeras genom att budgivaren legitimerar sig med BankID. Därefter kommer budgivaren att kunna välja sin bank för att verifiera lånelöfte.

Svensk Fastighetsförmedling är mycket positiva till samarbetet.

– Vi är övertygade om att detta kommer att uppskattas av både köpare och säljare, säger vd på Svensk Fastighetsförmedling, Erik Wikander.

Prioriterad banksupport gör skillnaden

Men det som verkligen kommer att göra stor skillnad menar utvecklarna själva handlar om den prioriterade banksupporten. Idén med BudID är nämligen att köparen ska kunna ha med sig färska uppgifter om lånelöftet under hela budgivningen, bara genom att legitimera sig med BankID och välja rätt bank.

– Genom BudID kommer nu bostadsspekulanter via Svensk Fastighetsförmedling att kunna få en prioriterad banksupport under bostadsaffären. Detta ökar tryggheten och transparensen vilket bidrar till en bättre kundupplevelse, säger Sohel Sultan som är medgrundare av BudID. 

Det här, menar både BudID och Svensk Fastighetsförmedling, kommer att minska på antalet oseriösa spekulanter, så att budgivningen bara sker av intresserade parter. Det minskar också risken för att köparen skulle få problem med finansiering av bostadsköpet, eftersom uppgifterna om lånelöftets omfattning följer med från början.