SBABs sänkning av räntan trappade upp priskriget på bolån. Nu varnar analytiker för att priskriget kan kosta mer än vad det smakar. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com
BolånPriskriget på bolån kan kosta mer än vad det smakar. Under en längre tid var det ganska lugnt på bolånemarknaden. Men något verkar ha hänt i år och flera bankanalytiker kan bekräfta att det har skett en upptrappning av priskriget, skriver SvD Näringsliv.
Under 2018 växte SBAB kraftigt på bolånemarknaden och nästan vart femte bolån gick till den statligt ägda banken. Men under början av 2019 började kunderna att lämna banken. Anledningen till att kunderna lämnade banken var för att de fick bättre villkor hos andra långivare.
SBAB:s justering av räntan pressar priserna på bolån
I februari valde SBAB att justera räntan vilket ledde till att kunderna återigen strömmade till banken, och i mars lyckades banken vända den negativa trenden och ökade den totala utlåningen till hushållen. Nu är det dock stopp för nya kunder då banken inte klarar av att hantera den tillströmning som sker.
Nu varnar analytikerna för att priskriget på bolån kan kosta mer än vad det smakar. Enligt analytikern Andreas Håkansson innebär prispressarstrategin risker.
– Detta är väl ett tecken på att SBAB ser att det bara är pris de kan attrahera kunder på, vilket inte direkt är ett styrketecken. Att systemen inte är beredda på kundtillströmningen är ju klart problematiskt och bör drabba kundnöjdheten.
Bankerna slåss om hushåll med höga inkomster och låg belåningsgrad
I år har konkurrensen om bolånekunder ökat ytterligare. Framför allt slåss bolåneuppstickarna och bankerna om hushåll som har höga inkomster och låg belåningsgrad. Det finns uppgifter som tyder på att de storbanker som har tappat många av sina kunder tidigare nu gör allt för att locka tillbaka dem.
Enligt Andreas Håkansson ser det ut som att SBAB får många nya kunder samtidigt som de tappar gamla kunder. Det skulle kunna vara Nordea som tar tillbaka gamla kunder efter deras tidigare tapp.
Nordea ökar andelen bolån
Enligt Mikaela Östman på Nordeas pressavdelning har banken sett ett ökat intresse för både bolån och att öppna konton i banken. Nordea rör sig i rätt riktning, men banken siktar högre än så när det gäller bolån då dagens siffra ligger under deras totala marknadsandel.
Nordea har i år ökat nyutlåningen med lite drygt åtta procent från att under 2018 ligga på en nyutlåning på endast två procent till att i dag ligga på drygt tio procent. Dock är det fortfarande under bankens marknadsandelar.
När konkurrensen ökar pressas också marginalerna. SBAB:s vd Klas Danielsson har tidigare bekräftat att priskriget kostar pengar för banken och att de framöver kommer att tjäna mindre pengar på bolånen. Enligt Mikaela Östman är konkurrensen på bolånemarknaden hård. Det är något som Nordea tycker är bra eftersom de måste vara på tårna och se till att de har attraktiva erbjudanden.