Kollage hand som håller på att låsa upp en dörr och Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo ArquesBoendekostnaden påverkas av belåningsgraden. Hög belåningsgrad medför en större ekonomisk risk säger Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques. Foto: best_nj/Shutterstock.com och Press/Swedbank

Bolån Privatekonomi

En av de största och viktigaste affärerna i livet är att köpa bostad. Det är viktigt att man har kunskap om vad som påverkar boendekostnaderna för att vara säker på att man har en hållbar ekonomi långsiktigt, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

En bostadsaffär är för de flesta hushåll den största och viktigaste affären i livet. För att du ska kunna säkerställa att du har råd att köpa bostad och därefter ha en hållbar ekonomi är det bra om du vet vad som påverkar boendekostnaderna.
Vid bostadsköp pratar man oftast om räntan och vilken betydelse den har för boendekostnaden. Man talar också ofta om amortering på bostadslånet. Men man pratar inte lika ofta om belåningsgraden och vilken inverkan den har på boendekostnaden.

De ekonomiska riskerna ökar med hög belåningsgrad

En hög belåningsgrad ökar både den ekonomiska risken och räntan. Om man vill minska den ekonomiska risken ska man ta hänsyn till belåningsgraden när man väljer sparande. Det visar beräkningar från Swedbank och Sparbankerna.
Prisutvecklingen på bostadsmarknaden varit mycket positiv i Sverige under en längre tid. Priserna på till exempel bostadsrätter stigit med 120 procent i genomsnitt under de senaste tio åren. Det har dock funnits perioder när priserna har fallit vilket de gjorde under 2008 och 2017.

Klokt att amortera om belåningsgraden ligger över 70 procent

Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques vill påminna de som köper bostad att det inte bara är räntan som påverkar boendeekonomin. Även belåningsgraden har en betydande roll. Det kan vara klokt att prioritera att amortera på sitt boende om man har en belåningsgrad som ligger över 70 procent. Det gäller särskilt om man vill ha en lägre risk i sin ekonomi och om man har en rörlig ränta.
Privatekonomin löper en högre risk om man har en belåningsgrad som ligger över 50 till 60 procent. Den som till exempel köpte en bostadsrätt i centrala Stockholm i januari 2017 med 85 procents belåningsgrad kunde ett år senare konstatera att det egna kapitalet som lades in i boendet i form av kontantinsats hade minskat med 60 procent.
Enligt Arturo Arques kan bostadsköparna öka möjligheten till ett prisvärt boende och en trygg ekonomi genom att ta hänsyn till belåningsgraden, amorteringstakten och valet av ränta när de köper bostad.