Konkurrensen på bolånemarknaden har ökat vilket lett till sänkta räntor. Ett gyllene tillfälle för bolånetagare att förhandla om räntan. Foto: MIND AND I/Shutterstock.com
RäntorUnder de senaste veckorna har flera bolåneinstitut sänkt räntorna på bolån. Enligt privatekonomerna är sänkningarna ett bra sätt att förhandla sina lånevillkor, skriver SvD Näringsliv.
Flera bolåneinstitut har under de senaste veckorna sänkt sina räntor på bolån. Enligt flera privatekonomer är det här ett gyllene tillfälle för de som vill förhandla sina lånevillkor.
Flera av de större aktörerna på bolånemarknaden har sänkt sin femårsränta sedan början av juni. Det är bara Skandiabanken, Landshypotek och Danske Bank som inte har följt trenden med sänkt femårsränta. När det gäller treårsräntan är det bara Handelsbanken, SBAB, Skandiabanken och Avanza som har sänkt den. Dessutom har Avanza som just nu enda låneinstitut även sänkt ettårsräntan.
Riksbankens ränta förväntas bli oförändrad närmaste året
Enligt Compricers sparekonom Christina Söderberg räknar man med att Riksbanken kommer att behålla räntan oförändrad under det närmaste året. Dock kan det hända att Riksbanken kan komma att röra räntan inom en treårsperiod. Sett till ett lite längre perspektiv med en period på fem år är det många som tror på en avmattning i konjunkturen, vilket gör att man räknar med att kunna låna upp billigt och sänker därför femårsräntan.
Vidare säger Christina Söderberg att sänkningarna kan bero på att bankerna upplever att konkurrensen har hårdnat. Höga räntor kan leda till att bankerna förlorar sina bolånekunder, och därför väljer man att sänka räntan.
Som bolånekund är det ett mycket bra tillfälle nu att förhandla ned sina räntor. Det går till och med att förhandla den bundna räntan. Men om man som kund funderar på att byta bank bör man ta med eventuella ränterabatter från sin nuvarande bank i beräkningen.
Dagens låga räntor beror på svag konjunktur och låg inflation
Enligt Danske Banks seniorstrateg Mattias Sundling har förändringarna av räntorna under den senaste tiden berott på en svagare konjunktur och av en låg inflation och låga inflationsförväntningar. Han betonar också att marknaden har en viss nivå av självreglering där den försöker anpassa sig till förväntade förändringar från Riksbanken.