Kontantinsats
När du tar ett bostadslån måste du betala en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde, resterande 85 procent kan finansieras med bolån. Du kan inte finansiera kontantinsatsen med ett bostadslån, utan du måste betala den med sparade pengar eller med hjälp av ett så kallat kontantinsatslån.
Räkna ut kontantinsats
Kontantinsatsen räknas ut genom att multiplicera bostadens pris med 0,15.
Exempel:
Om en lägenhet kostar 2,5 miljoner kronor, och en kontantinsats på 15 procent ska betalas, beräknas kontantinsatsen enligt följande: 2 500 000 x 0,15 = 375 000. Kontantinsatsen blir alltså 375 000 kronor.
Använd vår kalkylator nedan för att räkna ut hur mycket du ska betala i kontantinsats. Det enda du behöver göra är att skriva in bostadens pris och hur stor procentandel du ska betala i kontantinsats.
Kontantinsats
Kontantinsats
Måste man alltid betala kontantinsats?
Ja, när du tar bostadslån måste du alltid betala en kontantinsats på 15 procent. 2010 införde Finansinspektionen nämligen bolånetaket som säger att bostadslån inte får överskrida 85 procent av bostadens marknadsvärde. De sista 15 procent av köpesumman måste du alltså finansiera med andra medel än ett bostadslån. Det vanligaste är att spara ihop till kontantinsatsen själv eller använda pengar från en bostadsförsäljning, men det finns även möjlighet att låna till kontantinsatsen.
Exempel! Köper du en bostad som kostar 1 miljon kronor måste du betala en kontantinsats på 150 000 kronor. 0,15 x 1 000 000 = 150 000.
Syftet med bolånetaket är att skydda dig som låntagare från överbelåning och dämpa de ekonomiska effekterna om bostadspriserna skulle sjunka.
Måste man betala kontantinsats på både hus och lägenhet?
Ja, kravet på kontantinsats gäller oavsett om du tar bostadslån för att köpa hus, lägenhet eller fritidshus.
När ska man betala kontantinsatsen?
Kontantinsatsen betalar du oftast samma dag som du får tillträde till din nya bostad. Det är även då som banken för över resten av köpesumman.
Hur fungerar det att låna till kontantinsatsen?
Ett kontantinsatslån är ett vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Jämfört med ett bostadslån är räntan på kontantinsatslån därför ofta högre och återbetalningstiden kortare. Ta med det i dina beräkningar och säkerställ att du har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att klara både ett bostadslån och kontantinsatslån innan du ansöker.
Tar du både ett bostadslån och ett kontantinsatslån får du räkna med relativt höga månadskostnader, eftersom du då ska betala ränta och amortering på två lån. Ett kontantinsatslån kan absolut vara en bra lösning för att kunna köpa bostad, men det bästa är alltid att försöka spara ihop pengarna till kontantinsatsen själv.
Måste man ta kontantinsatslån och bostadslån hos samma långivare?
Nej, du måste inte ta kontantinsatslån och bostadslån hos samma långivare. Däremot bör du dubbelkolla att långivaren du ska ta bostadslånet hos godkänner att du lånar till kontantinsatsen, oavsett om det är hos en annan långivare eller ej.
Är kontantinsats samma sak som handpenning?
Nej, kontantinsats och handpenning är inte samma sak. Kontantinsatsen är som sagt den delen av köpeskillingen du måste kunna betala för att få ett bolån beviljat, och är minst 15 procent av bostadens värde. Handpenningen ligger i regel på 10 procent av köpeskillingen och den betalar du till säljaren i samband med kontraktskrivningen, som en slags deposition.
Kan jag lägga mer än 15 procent i kontantinsats?
Ja, om du har sparat ihop tillräckligt mycket pengar är det bara fördelaktigt att betala mer än 15 procent i kontantinsats. Ju större kontantinsats du kan lägga, desto lägre blir nämligen dina räntekostnader.