Under en budgivning tenderar priserna att trissas upp, men visste du att skillnaderna mellan utgångspris och slutpris kan variera beroende på var i landet du bor? Foto: Natee Meepian/Shutterstock.com
BostadsmarknadenEn ny kartläggning från Booli visar att både villa- och lägenhetspriserna brukar gå upp rätt kraftigt under en budgivning i många av Sveriges kommuner. De flesta tänker nog att det är i storstäderna som skillnaderna mellan utgångspris och slutpris är som störst, men enligt Boolis siffror är det faktiskt mindre orter som toppar listan. Det skriver Booli i ett pressmeddelande.
Har du tankar på att köpa en ny bostad kan det vara en fördel att veta på ett ungefär hur mycket det brukar skilja mellan utgångspris och slutpris vid en budgivning där du bor. Booli har därför kartlagt hur mycket villa- och lägenhetspriserna brukar stiga i snitt runt om i landet. Statistiken finns tillgänglig i de kommuner där det sålts minst 20 bostäder under de senaste tre månaderna.
Stora skillnader i många kommuner
Boolis siffror baseras på bostadsförsäljningar mellan den 20 juni till den 20 september 2021. De visar att det är rätt kraftiga skillnader mellan utgångspris och slutpris i många svenska kommuner. För villor är skillnaden ofta över 20 procent.
Åtvidaberg och Vimmerby står för den största skillnaden på villa-listan, där priserna vid en budgivning stiger med i snitt 25,7 procent. Slutpriserna landar här på cirka 1 980 000 respektive 1 480 000 kronor. På lägenhetssidan ligger Skellefteå i topp med en ökning på 21,1 procent.
Skillnaderna är inte större i storstäderna
Siffrorna ovan kan jämföras med statistiken för Stockholm, där en villa och lägenhetspriserna i snitt budas upp med 11,9 respektive 12,9 procent. Precis som Booli påpekar är en vanlig uppfattning att det främst är i större städer som budgivningarna tenderar att trissa upp priserna, men enligt kartläggningen är det alltså snarare tvärtom.
Booli menar att detta kan ha att göra med att det inte säljs lika många bostäder på mindre orter, och att bostadspriserna är lägre överlag.