Det går att få ett bostadslån som student. Eftersom studenter oftast saknar de starka ekonomiska förutsättningarna som krävs när man ansöker om ett bolån kan man ha en medlåntagare. En medlåntagare ökar chanserna för att få ditt bostadslån beviljat.
För en bank är det en stor risk att bevilja ett bostadslån till en student, eftersom studenter oftast inte har så hög inkomst. Även om du får pengar från CSN varje månad är det också ett lån som du ska kunna betala tillbaka. Därför beviljar banker sällan bostadslån till studenter som ansöker om lån själva.
Att tänka på när du ska köpa bostad som student
Det är inte alls omöjligt att få ett bostadslån som student.
Chansen att få ett bolån ökar om du har
- Ordnad ekonomi. Se till att du har en ordnad och välskött ekonomi med ett befintligt sparande.
- Pengar till kontantinsatsen. Alla som köper en bostad måste kunna betala kontantinsatsen, alltså minst 15 procent av bostadens värde. Om du har sparat ihop pengar till kontantinsatsen ökar dina chanser att få ditt bostadslån beviljat av långivaren.
- En medlåntagare. En medlåntagare med god ekonomi ökar chanserna att få ditt bostadslån beviljat.
En medlåntagare ökar sannolikheten att du får ett bostadslån
Det finns stora fördelar med att ha en medlåntagare när man som student ansöker om ett bostadslån. En medlåntagare är en person som står med på lånet tillsammans med dig. När bankerna beviljar lån gör de en bedömning av båda era inkomster i stället för bara huvudsökandens inkomst.
Eftersom medlåntagaren står med på lånet äger den personen bostaden tillsammans med dig. En medlåntagare är oftast en förälder, men det kan också vara en person som du har ett förhållande med. För att du och din medlåntagare ska få ert bostadslån beviljat krävs det oftast att medlåntagaren har en fast inkomst.
Tänk på! En låntagare och en medlåntagare har oftast samma betalningsansvar för lånet.
Många bostadsrättsföreningar har som krav att den som köper bostaden måste bo i bostaden. För en del föreningar räcker det att den som bor i bostaden äger en viss procent av bostaden. Vanligtvis brukar bostadsrättsföreningen kräva att du äger minst 10 procent.
Ta hjälp av en borgensman
Om du inte har någon som kan stå som medlåntagare på ditt bostadslån kan du ta hjälp av en borgensman. En borgensman är en person som tar på sig att betala tillbaka skulden om du inte kan betala den själv.
Du kan i princip fråga vem som helst i din umgängeskrets om den vill stå som borgensman på ditt bostadslån. Det finns egentligen inga regler om vem som kan bli borgensman.
Borgensmannen bör uppfylla följande kriterier
- God betalningsförmåga
- God kreditvärdighet
- Ska inte ha för många stora lån eller andra höga återkommande avgifter
Tänk på! Att vara borgensman för någon medför stora förpliktelser. Om låntagaren inte kan betala sin skuld måste borgensmannen kunna betala både räntekostnader och amorteringar för lånet. Det gäller även om borgensmannen själv måste sälja sina tillgångar för att kunna betala lånet.
Skillnaden mellan medlåntagare och borgensman
Skillnaden mellan en medlåntagare och en borgensman är ganska liten. Med en medlåntagare övergår betalningsansvaret direkt på medlåntagaren om du inte kan betala. En medlåntagare står även med som ägare på bostaden, vilket en borgensman inte gör.
Om du har en borgensman och inte kan betala tillbaka ditt lån kan det innebära en lång juridisk process för långivaren. Därför tycker många långivare att det är bättre att ha en medlåntagare än en borgensman. Det kan i vissa fall avgöra om de beviljar ditt bostadslån eller inte.
Räkna ut hur mycket ditt bolån kommer att kosta
Gör en kalkyl på hur mycket din bostad kommer att kosta varje månad. Ett bolån får uppgå till max 85 procent av vad bostaden kostar. Resterande 15 procent måste du kunna betala själv i kontantinsats. Även om du har lyckats spara ihop väldigt mycket pengar till kontantinsatsen är det ändå bra om du inte köper en alltför dyr bostad.
Tips! Ju större kontantinsats du har, desto lägre blir kostnaden för lånet.
I kalkylen bör du dessutom räkna med bostadens avgift och driftkostnad eftersom de påverkar hur hög din månadskostnad kommer att bli. Som student kan det vara smart att köpa en mindre bostad med få rum, eftersom mindre bostäder oftast är billigare.
Ansök om lånelöfte
Om du har en ordnad ekonomi, pengar till kontantinsatsen och en medlåntagare är det dags att ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte från banken ger dig ett förhandsbesked på hur stort lån du kan ta till en bostad.
Oftast måste du ha ett lånelöfte innan du ens får lägga ett bud. Lånelöftet gäller i upp till sex månader under förutsättning att uppgifterna som du lämnade i ansökan stämmer.
Tips! Jämför räntorna hos de olika långivarna för att få en bra ränta och så låg månadskostnad som möjligt.
Välj rörlig eller bunden ränta
När du har hittat ditt drömboende, vunnit budgivningen och fått ditt lån godkänt av banken är det dags att välja rörlig eller bunden ränta. Rörlig ränta är oftast billigare än bunden ränta.
- Rörlig ränta. Ett bolån som har en rörlig ränta förändras utifrån de upp- och nedgångar som sker i landets ekonomi. Bankerna uppdaterar den rörliga räntan var tredje månad, vilket gör att rörlig ränta har en bindningstid på tre månader. Efter de tre månaderna kan räntan gå upp eller ner.
- Bunden ränta. Bolån som har bunden ränta har samma ränta under hela låneperioden. En ränta kan bindas på mellan ett och tio år. Hur hög ränta du får på ditt bolån beror på vilken tidsperiod du väljer att binda räntan på. Fördelen med bunden ränta är att du vet hur hög din räntekostnad är varje månad.
Tänk på! Innan du väljer rörlig eller bunden ränta behöver du fundera på hur länge du tror att du kommer att bo i bostaden. Om du planerar att bo där i fem år kan det vara en bra idé att binda räntan på fem år. Men om du är osäker på hur länge du ska bo i bostaden kanske det är bättre att välja rörlig ränta.