Räntetak är en slags garanti för högsta möjliga räntesats på till exempel ett bostadslån. Med räntetak på lånet kommer din boränta hålla sig under taket även om läget på räntemarknaden ändras och marknadsräntorna börjar stiga. På den här sidan berättar vi mer om hur räntetak fungerar på bostadslån, vilka för- och nackdelar som finns och tipsar om annat som kan vara bra att tänka på.
Vad gäller för räntetak på bostadslån?
- Du kan i regel teckna räntetak både på nytt och befintligt bostadslån.
- Avtal om räntetak löper vanligtvis över ett eller ett par år.
- Högsta möjliga ränta bestäms var tredje månad utifrån den rörliga marknadsräntan.
- Du måste betala en avgift (så kallad premie) för skyddet som räntetaket ger.
- Premien betalar du i form av ett räntepåslag varje månad.
Villkoren för räntetak på bostadslån kan variera något mellan olika banker och långivare, men punkterna här ovanför beskriver hur det fungerar i de allra flesta fall. För mer information om vad som gäller rekommenderar vi att du kontaktar din långivare.
När kan det vara bra att ta bostadslån med räntetak?
Bostadslån med räntetak kan vara ett bra alternativ för dig som oroar dig för stigande räntor och vill ha en garanti för att din boränta inte påverkas i lika stor utsträckning. Räntetaket kan ge lite extra trygghet om det råder osäkerhet och turbulens på räntemarknaden i stort eller om dina ekonomiska marginaler är små.
Om ett räntetak är ett bra eller mindre bra alternativ just för dig beror helt enkelt på dina ekonomiska förutsättningar och på det aktuella ränteläget. Om du funderar på att ansöka om räntetak på bolånet är det därför viktigt att du känner till både för- och nackdelar innan du tar ett beslut.
Fördelar med räntetak på bostadslån
- Ger garanterad maxnivå på din boränta
- Du kan fortfarande gynnas av räntesänkningar
- Ett bra skydd i osäkra ekonomiska tider
Nackdelar med räntetak på bostadslån
- Extra kostnader tillkommer
- Kan bli dyrt vid lågt ränteläge
- Du måste betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid
Vad kostar det att ha räntetak på bostadslånet?
Det är flera olika faktorer som avgör hur mycket du får betala för ett räntetak. Långivaren sätter kostnaden utifrån vilken nivå räntetaket ska ha, hur långt avtalet är, hur stort lånebeloppet är och hur det aktuella ränteläget är (och hur man tror det kommer se ut framöver). Ju större osäkerhet som råder på marknaden och ju mer räntorna väntas öka, desto mer får i du i regel också betala för ett räntetak.
Går det att lösa ett bostadslån med räntetak i förtid?
Ja, man kan lösa ett bostadslån i förtid även om det finns ett räntetak, men du behöver i de flesta fall betala för det i form av en så kallad ränteskillnadsersättning. Det vill säga precis som om du skulle lösa ett bundet bostadslån innan bindningstiden har löpt ut.
Som vi nämnde tidigare baseras premien bland annat på avtalets längd, och löser du lånet tidigare än planerat blir det helt enkelt en förlust för banken. Ränteskillnadsersättningen är alltså ett sätt att kompensera för de premieinbetalningar som uteblir. Ju längre bindningstid du har kvar, desto mer får du i regel betala i ränteskillnadsersättning.
Källor
- Konsumenternas. Bolån: Boränta. https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/bolan/boranta/
Vanliga frågor om bostadslån med räntetak
Nej, det är inte alla banker och långivare som erbjuder räntetak på bolån. Kolla vad som gäller hos den långivare du vill teckna bolån.
Ja, även om du har räntetak på bostadslånet kan du fortfarande gynnas av eventuella räntesänkningar.
Ja, det kan vara en bra lösning om det är turbulent på räntemarknaden överlag och/eller om dina ekonomiska marginaler är begränsade.
Ja, du måste betala en avgift (så kallad premie) för att få räntetak på bostadslånet. Exakt hur mycket du ska betala beror dock på takets nivå, avtalets längd, storleken på ditt bolån och läget på räntemarknaden i stort.